Livet på ett bananskal

Att sektionen är en del av kåren har du säkert förstått vid det här laget. Du har säkert heller inte missat att det är Kårens dag idag. Kårens dag är till för att du ska få lära känna kåren och alla dess kårföreningar, likt du under den gångna veckan fått lära känna sektionen. Förutom en “minimässa” där kårföreningarna ställer ut, kommer dagen även bjuda på lekar med Q-n0llan och rundvandring på Valhalla. Dessvärre kommer denna dagen att nå sitt slut – men frukta inte, Kårens dag kommer så småningom gå väer till Kårens kväll! Eftersom detta är Kårens dag, vad passar då inte bättre än att du nu ska få läsa en krönika ifrån vår kårordförande, som jobbar med kåren på heltid – Anna Johansson!

Välkommen till livet på ett bananskal. Sitter du bekvämt? Är du redo för ditt livs äventyr? Bra. För ungefär två och ett halvt år sedan blev jag kallad på en intervju för studenter som inte hade föräldrar med akademisk bakgrund. Intervjun var en del av en studie som ville lista ut hur studenter klarade sig på universitetet utifrån olika förutsättningar. Jag fick sitta ned bekvämt i en stol och intervjuaren slog igång bandspelaren. Hon frågade mig frågor om hur det gick med studierna och vardagen, fritiden och framtiden. ”Bara fint”, svarade jag. Vid den här tidpunkten gick jag i tvåan på KTH, hade god koll på studierna, bodde i en studentetta på Lappis, var engagerad i kåren genom min sektion och hade skaffat mig ett sommarjobb på Ericsson. Livet som student var fantastiskt. Damen som intervjuade mig frågade mig hur jag hade kommit dit. ”Det vet jag inte riktigt”, svarade jag funderande. ”Jag tror att jag har hamnat här på samma sätt som man kan halka runt på bananskal”. Smart sagt. Damen lutade sig fram och svarade att ”i så fall tror jag att du kastar ut de där bananskalen själv”. True story.

Idag går jag i fyran, har god koll på studierna, har pluggat utomlands ett halvår, bor fortfarande i en studentetta på Lappis och har skaffat mig ett fantastiskt jobb. Jag är kårordförande på Tekniska Högskolans Studentkår, THS. Att vara kårordförande innebär att jag på heltid får vara med och påverka studierna för att bli ännu mer relevant, vardagen för att bli ännu enklare, fritiden för att bli ännu mer meningsfull och utvecklande samt för att framtiden ska innehålla ditt drömjobb.

Det finns många sätt att förgylla sin studietid. Ett sätt är att göra det genom att engagera sig i kåren. Kåren är studenterna och kåren arbetar för studenterna. Genom att engagera dig förgyller du inte bara din egen studietid utan du förgyller studietiden för dina klasskamrater, de studenter du ännu inte lärt känna och de studenter som ännu inte har börjat.

Jag står på toppen av ett berg med vinden i håret. Det är en bris som tilltar. Lockar. Kallar. Vägen hit har varit spännande, och jag visste inte att det var hit mina fötter tog mig. Med händerna utsträckta ställer jag mig på tå och känner gruset rulla under fötterna. Utsikten är slående och samtidigt skrämmande. Så många vägval. Så många skuggtyngda områden där ovissheten ännu har sitt fäste. Så långa solbelysta vägar där jag redan vandrat. Långt borta i horisonten väntar slutet på nuet och början på framtiden, en ny bergstopp där vinden blåser. Det är en framtid jag strävar. Det är en framtid jag längtar. Det är framtid jag ännu inte kan se. Jag står på toppen av ett berg med vinden i håret. Det är en bris som tilltar. Lockar. Kallar.

Signatur Anna J

Anna Johansson
Ordförande 2013/2014
Tekniska Högskolans Studentkår