Varför nØllan?

Trots att det är söndag betyder det inte att vi i styrelsen inte släpper en krönika! Dagen till ära kommer den hela vägen från Gotland. Krönikören har de senaste dagarna känts igen på sin lila QMUX-tröja, sitt nattsvarta skägg och sin ockraröda ovve. Dagen till ära är krönikan skriven av vår Qlubbmästare Viktor “Wiki” Pedersen!

Hej och välkommna till Kista nØllan! Idag tänkte jag skriva lite om vad begreppet nØllan är och vad tanken och innebörden av begreppet är, eller i alla fall vad det för oss äldre studenter är tänkt att vara. Många som för första gången för höra “nØllan” tänker direkt att det är något nedvärderande, detta är fel och inte alls vad innebörden är tänkt att vara. Populärt har jag fått höra om två varianter på vad som egentligen är samma innebörd.

Den första är en helt enkel årsgångsindelning. Går man sitt första år så är man “ettan”, när man sedan klarat sina första kurser så blir man uppflyttad till “tvåan” sedan “trean” och så vidare tills man tagit sin examen. Så varför då nØllan och inte ettan? Ni har ju väl ändå börjat på KTH nu? Njae, officiellt har ni faktiskt inte börjat innan ni har blivit inskrivna (vilket sker fredagen den 6:e oktober), därmed är ni inte “ettan” än. Då känns ju nØllan faktiskt ganska naturligt eftersom nØllan kommer före ettan i sekvenssystemet.

Den andra varianten har även den med temat att ni precis ska till att börja plugga. Inom matematiken så är nØllan, eller “Ø” representativ för vad som kallas “den tomma mängden”. Det vill säga något som kan fyllas med något annat, till exempel kunskap, och därmed transformeras till något annat.

Så med den här lilla biten av ny kunskap så får jag tacka för mig för tillfället. Fortsätt ha kul under Mottagningen och lycka till nØllan!

Viktor Pedersen
Qlubbmästare QMISK